Ozdobných a ušľachtilých kôpok na okraji taniera sa pokojne môžeme vzdať. Chuti nič nepridajú, zato našu útratu zvýšia až príliš. Kaviár sa oplatí jesť len vtedy, ak je podávaný ako samostatný predkrm. Z technického hľadiska ide skutočne o jednoduchú záležitosť.
Ako sa servíruje
Ak nie je kaviár už rozdelený v jednotlivých porciách priamo na tanier, ale podáva sa na stôl v dóze alebo striebornej kaviárovej mise, obslúžime sa z nádoby sami a naberieme kaviár v rozumnom množstve na svoj tanier. Miera rozumnosti závisí najmä od počtu spolu stolovníkov a ich vzťahu k obsahu dózy.
Ako sa je – stará etiketa
Existuje niekoľko rôznych možností. V niektorých príručkách spoločenského správania, ktoré vyšli v predchádzajúcich rokoch, sa ako najelegantnejší spôsob odporúča potrieť si plátok toastu (neopečeného) maslom, rozprestrieť naň kaviár a toast zjesť pomocou dezertnej vidličky a noža. To ale považujeme minimálne za pochybné a diskutabilné poňatie elegancie.
Pokiaľ sú podávané prílohy (toast, bliny, crème fraîche, citrónová šťava, cibuľky, jemne nasekané vajcia), odlomíme si toast alebo odrežeme kúsok bliny. Na to si naberieme nožom kaviár, ochutíme podľa potreby citrónovou šťavou, sústo nabodneme a pridáme (ak máme miesto) niečo z príloh na vidličku, aby sme ju konečne – pozor, nie preplnenú – pozdvihli k ústam. Tak je to v poriadku a spoločensky úplne prijateľné – a vlastne aj zastarané a prekonané.
Kaviár sa je samotný
Čo je dobré vedieť – moderná prax
Kaviár prvotriednej kvality – svetlo jantárový, Cypru zrnitý a takmer alebo úplne neslaný – nepotrebuje aromatická dochucovadlá, ktoré odvádzajú pozornosť od nemeniteľnosli jeho vlastnej charakteristickej chuti. Naopak, radšej sa je samotný, perleťovou alebo slonovinová lyžičkou (z núdze môžeme použiť aj normálnu), a zapíja sa šampanským.
Náš tip
Samozrejme nechceme vedome uprieť klasickým formám servírovanie, ako sme ich popísali, ich labužnícku hodnotu. Nech si teda niekto vychutnáva kaviár s cibuľkami alebo citrónovou šťavou, keď mu to vyhovuje. A kto si objedná vodku ako preventívne opatrenie proti bielkovinovému šoku alebo prípadným zažívacím ťažkostiam, urobí tiež dobre …
Zdroj: Ako sa čo je / Nakladateľstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu