Čakáte hostí na večeru? Nepodceňujte prípravu
Pozvať rodinu, priateľov alebo šéfa s manželkou na slávnostnú večeru dokáže každý. Viete ale, čo robiť, aby návšteva neskončila nepríjemným trapasom? Osvojte si základy spoločenského stolovania predveďte, že máte etiketu v malíčku. Príbuzní vás pochvália, známi budú obdivovať a nadriadený vám síce asi nezdvihne plat, ale tiež sa u neho pozitívne zapíšete.
Prvý dojem dokáže pokaziť všetko hneď na začiatku
Tento titulok si vryte hlboko do pamäti a vždy sa ním riaďte. Akonáhle hostia zazvonia pri dverách, musí byť všetko stopercentne pripravené. Začnite u seba. Rovnako, ako nepôjdete v zamastených montérkach alebo športovom úbore do divadla, nehodia sa pochopiteľne ani k vyzdobenému stolu. Oblečte sa tak, aby vám to seklo a zároveň ste sa cítili pri jedle pohodlne.
Teraz sa dostávame do jedálne, prípadne do obývačky, kde sa bude hostina odohrávať. A keďže po prvom dojme nastáva druhý (nemenej dôležitý), snažte sa, aby váš jedálenský nábytok vrátane príborníkov a nástenných políc mal jeden typ designu. Alebo aby boli aspoň všetky stoličky rovnaké a hodili sa ku stolu. Akonáhle vytvoríte mix v štýle „čo dom dal“, na úspech môžete rovno zabudnúť.
Kto sa kam posadí, čo dať na stôl?
Dopredu si rozmyslite, ako a kam návštevníkov usadíte, nech sa vám zbytočne nemotajú po jedálni a nedochádza k trápnej strkanici. Hostiteľ s hostiteľkou obvykle sedia oproti sebe pri užších hranách stolu a v rámci pestrej konverzácie je vhodné, aby vedľa seba sedeli ľudia s rôznymi záujmami. Ak sa musíte uspokojiť s malou kuchyňou, počet miest na sedenie elegantne vyriešite pomocou jedálenskej lavice.
Ak máte krásny jedálenský stôl z masívneho dreva alebo drevotriesky v prírodnom dekore, bola by škoda zakrývať ho obrusom. Zvoľte radšej kusové prestieranie zladené s farbou servítok a nechajte vyniknúť kresbu dosky. Pri každej podobnej príležitosti tiež oceníte, keď sa bude dať doska stolu rozložiť a zväčšiť.
Rozprávanie povolené a žiadané
Taniere, príbory a poháre prestrite na stôl v opačnom poradím, ako budete podávať jednotlivé chody menu. Veľkosť a druh príborov prispôsobte povahe pokrmov. Nožom, ktorý je určený na mäkké rybie mäso, by ste s hovädzím steakom bojovali márne. Všetko musí byť samozrejme dokonale čisté.
Nie je na škodu vylepšiť sviatočný kuchynský stôl kytičkou kvetov. Samozrejme takou, cez ktorú sa budú môcť hostia na seba vzájomne pozerať a nie vykláňať sa zo strany na stranu ako v groteske. Slávnostná večera je spoločenská udalosť, preto hovorte, konverzujte a smejte sa – len nie s plnými ústami 🙂
Nalejte aperitív a servírujte predjedlo. Prajeme vám dobrú chuť!