Je to do plaču. Ako je možné, že medzi toľkými druhmi ovocia a zeleniny bolo práve avokádo, nazývané tiež aligátorská hruška, degradovaná na jednoduchú dekoráciu na tanieri, miesto aby sa s ním zaobchádzalo ako so samostatnou, plne výživnou potravinou?
Čo je dobré vedieť
Musíme však priznať, že väčšina avokád, ktoré sú k dostaniu na trhu mimo svoju pôvodnú sezónu, teda od mája do augusta, si často nezaslúžia nič lepšie: väčšinou sú to nezrelé plody bez chuti, ktoré čo do vône a konzistencie nemajú nič spoločného s maslovožltou jemnou povahou vyzretého ovocia a jeho ľahko orieškovou príchuťou.
Zjesť samotné avokádo nie je o nič ťažšie ako rozkrojiť hrušku.
Ako sa servíruje avokádo
V gastronómii je avokádo považované takpovediac za prírodnú kokteilovú misku: dutina vykôstkovaného, pozdĺžne rozkrojeného plodu sa používa pre najrôznejšie náplne, sladké alebo kyslé, podľa čoho sa ďalej samozrejme riadi aj výber nápojov.
Ako je jesť avokádo
Plod rozkrojíme pozdĺžne a protismerným otáčaním oboch polovíc ho zbavíme kôstky. Dužinu, ak je perfektne vyzretá, preto mäkká ako maslo, vyberieme lyžičkou až k samotnej šupke. Ovocie si pridržujeme druhou rukou (v ktorej nemáme lyžičku).
Alternatíva
Kto sa rozhodne avokáda rozkrájať na menšie plátky, to nie je rozhodne zakázané použiť nôž a vidličku na ovocie.
Pijeme na to
Znalci vína považujú za ideálnu kombináciu jemne ovocné, zamatovo hebké biele víno s exotickou vôňou.
ZDROJ: Ako sa čo je – Nakladateľstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu
Milujem avokádo. Avšak v Tesco je väčšinou nezrelé a keď zmäkne tak je veľakrát vo vnútri čierne, resp. plné čiernych vlákien. To asi k jedlu nie je. Ako ho nechať dozrieť aby sa to nestalo ? Na „zrelé avokádo“ nemám. (Je 2 – 3x drahšie než „nezrelé“….)