Ako jesť dezert

Tu sa môže ukázať, kto je skutočným majstrom v ovládaní príboru a znalcom stolovania.

Vaše mechanické jedálenské nástroje
Moca lyžička na Crème brulée, ktorý sa podáva v pohároch o veľkosti koruny. Lyžička na vajcia na všetky tvarohové a jogurtové zákusky (v žiadnom prípade nie strieborná!).

Nôž a vidlička, samozrejme nie vo veľkom prevedení, ale v takom akurát, vhodnom pre sladké jedlá, na všetky druhy koláčov, od tarte tatin až po čokoládovú tortu.

Takzvaná gurmánska alebo aj omáčková lyžica, ktorou môžeme vyjesť z taniera aj najposednejší zvyšok ovocných coulis a vanilkovej, jahodovej alebo čokoládovej polevy.

Alternatíva
Rukou sa obsluhuje výlučne v prípade malých maškŕt, ktoré sú v dobrých reštauráciách podávané k dezertu: pralinky, jemné pečivo a drobučké koláčiky o veľkosti jedného sústa.

Čo piť
Víno musí byť každopádne sladšie ako dezert, inak bude chutiť trpko. U nás ešte nie sú sladké vína nijak zvlášť v obľube, ich čas však určite príde. Čo však nemôže brániť žiadnemu skutočnému milovníkovi vína, aby si nepochutnal na niektorom ušľachtilom sladkom moku.

Tip
Kde nie je po ruke dezertný vínny lístok, môžeme si napríklad k čokoládovému koláčiku objednať portské – za pokus to stojí.

ZDROJ: Ako sa čo jesť  Nakladatelstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu

FOTO: www.bigfoto.com