Servírovanie chodov a obsluha

Príbory berieme v priebehu chodov postupne z vonkajšej strany.

Jedlo a nápoje sa servírujú z pravej strany.  Ak si hosť naberá jedlo sám, obsluha prichádza z ľavej strany, aby to bolo pre hosťa pohodlnejšie, keďže sa predpokladá , že je pravák. Na prekladanie jedla nesmieme použiť svoj príbor, na to je určený prekladací príbor uložený k mise. Jedlo sa prekladá lyžicou a vidličkou. Ak nie sme dosť zruční použijeme obe ruky. Lyžicu potom držíme v pravej ruke a vidličku v ľavej.

Omáčkou polievame len mäso, nie prílohu.

Kompóty sa servírujú sprava a jedia sa lyžičkou, šaláty z ľavej strany a jedia sa vidličkou.

Víno sa nalieva sprava a pohár sa napĺňa do jednej tretiny.

Voda by mala byť počas všetkých chodov na stole.

Poradie chodov

Začína sa aperitívom, ktorý má povzbudiť chuť do jedla. Nehodí sa vypiť viac ako jeden pohárik. V ponuke aperitívov by nemali chýbať nealkoholické nápoje.

V lepších reštauráciách nám donesú bez objednania prvý chod, jedno sústo na dezertnom tanieri. Jedná sa o pozornosť podniku.

Potom nasleduje studený predkrm. Šalát alebo paštéta.

Nasleduje polievka, nie je však pravidelným chodom. Vynecháva sa najmä pri večeri.

Ďalší chod je teplý predkrm. Neservíruje sa však často.

Hlavný chod obsahuje najčastejšie mäso s prílohami. Hlavných chodov môže byť viacero.

Po hlavnom chode príde dezert – syr, ovocie, koláč

Všetko zavŕšime kávou a digestívom, teda likérom, brandy, whisky, koňak. Tak ako aperitív tak aj digestív pijeme len jeden.