Ako vybrať správny pohár na rôzne typy vína
Vznešené modré muštové odrody viniča a ich kupáže oplývajú špecifickým buketom, ktorý sa dokáže ideálne rozvinúť do celej svojej krásy len v správnych pohároch. Čisté sklo je podmienkou, rovnako ako uchopenie pohára pri degustácii za stopku. Dôležité je i umiestnenie ťažiska dané pomerom objemu kalicha k dĺžke stopky. Zárukou kvality sú ručne vyrábané kusy z dielne renomovaných sklárskych producentov.
V pohároch s vysokými, postupne nahor sa zužujúcimi kalichmi veľkého objemu vyniknú najmä odrody Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc a ich kupáže, a talianske Brunello di Montalcino. Tento typ skla sa najčastejšie využíva pri degustácii mladých vín typu Bordeaux Grand Cru (1). Koncentrované ovocné finesy a bohaté taníny týchto médií sa tak môžu rozvinúť do svojej hĺbky i bez predchádzajúcej dekantácie moku.
Poháre typu Burgundy Grand Cru (2) majú v porovnaní so sklom na Bordeaux nižšie, no širšie kalichy, ktorých okraje sa otvárajú viac navonok. Sú určené pre najlepšie vína z odrody Pinot Noir, Barolo a Barbaresco. Priestranný kalich umožňuje rozvinutie aromatiky do šírky, zatiaľ čo otvorené hrdlo nasmeruje dúšok vína pri degustácii na prednú časť podnebia, znásobujúc tak bohatý čuchový vnem mladých i starších burgundských červených médií.
Tretím v poradí je pohár na vína z odrody Tempranillo (3). Dno je širšie, hrdlo kalichu sa naopak tulipánovito zužuje. Mladšie, menej extraktívne a viac florálne Tempranillo (Rioja Crianza) vynikne v kalichoch menšieho objemu, kým staršie vína (Rioja Reserva a Grand Reserva) s plným ovocno-tanínovým buketom podporeným vyzrievaním v dreve profitujú skôr z pohárov rovnakého tvaru, no s väčším objemom.
Podobný, i keď o čosi širší kalich ako poháre na španielske Tempranillo má sklo určené na Shiraz (4). Vína z povodia severnej Rhôny (Hermitage) a kupáže odrôd pochádzajúce z južnej Rhôny (Chateauneuf-du-Pape), rovnako ako senzoricky bohaté austrálske Syrahy sa v pohároch takéhoto tvaru ideálne otvoria, pričom vyšší obsah alkoholu (vína z Nového Sveta) ostáva uzavretý viac v pozadí.
Poháre na Chianti Classico (5) sú v porovnaní s predošlými typmi užšie. Taký tvar kalicha zabezpečuje optimálne rozloženie aromatiky a chute vín dorobených z odrody Sangiovese so stredným telom. Poháre takéhoto tvaru sa môžu použiť i na Montepulciano, Zinfandel a Beaujolais Nouveau. O čosi menšie kalichy svedčia veľkým zrelým vínam z Bordeaux. Ich tvar potláča archívny buket a zdôrazňuje ovocnosť moku na podnebí.
Autor MUDr. Martin Mráz je vínny publicista. Zdroj: TRENDvíno.sk