Ako sa rozlišujú vína

Prehľad klasifikácie slovenských akostných vín s prívlastkom

Kabinetné víno – Zdravé hrozno v plnej zrelosti

Neskorý zber – Zdravé hrozno v plnej zrelosti  

Výber z hrozna – Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov 

Bobuľový výber – Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené  nezrelé a poškodené strapce 

Hrozienkový výber – Ručne vyberané prezreté bobule hrozna

Cibébový výber – Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon 

Ľadové víno – Hrozno zberané pri teplote -7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté

Slamové víno – Dobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace 

Rozdelenie tichých vín podľa zvyškového cukru

Suché – max. 4 g/l

Polosuché – max. 12 g/l

Polosladké – max. 45 g/l

Sladké – nad 45 g/l

Rozdelenie šumivých vín podľa obsahu zvyškového cukru

Brut nature – max. 3 g/l

Extra brut – max. 6 g/l

Brut – max. 12 g/l

Extra dry – 12 až 17 g/l

Sec – 17 až 32 g/l

Demi-sec – 32 až 50 g/l

Doux – nad 50 g/l