Krajina pobrežia, hôr a kulinárskych dobrôt, je jedna z najpopulárnejších turistických lokalít sveta. Môže sa zdať, že francúzska spoločenská etiketa je veľmi podobná tej našej, ale nie je to tak. Francúzska etiketa je od našej dosť odlišná a preto je dobré poznať ich zvyky a správanie sa.
Francúzi sú hrdý národ a ak sa vám bude zdať, že sa hocikde vo Francúzku dohovoríte po anglicky, ste na omyle. Najlepšie pomôže ak pri konverzácii sa budete aspoň snažiť začať konverzovať nejakými základnými frázami po francúzsky, inak by to mohli prijať ako arogantnosť a nezdvorilosť. Ak dôjde celá vaša slovná zásoba, zdvorilo sa opýtajte, či hovoria po anglicky – „Parlez-vous Anglais?“. Ak povedia áno, tak môžete začať konverzovať po anglicky, ale nezabúdajte zakomponovať aj slovíčka po francúzsky.
Nezľaknite sa príliš osobných otázok. Nie sú to zlé spôsoby, ale prejavujú tým záujem o vás.
Francúzi konverzáciu sprevádzajú temperamentnou a niekedy sa môže zdať, že až agresívnou gestikuláciou. Reč tela je teda súčasť konverzácie.
Ukázať alebo naznačiť gesto spojených prstov ukazováka a palca znamená na severe Francúzka „dobre“ ale v južnom Francúzku to znamená „ste nula“. Lepšie bude ak toto gesto nebudete používať, aby nedošlo k nedorozumeniu.
Očný kontakt je tiež dôležitý, pretože ukazuje, že máte záujem a berte osobu na vedomie.
Pri stretnutí sa zdravíme podaním a potrasením ruky. Ruku podávame všetkým, vrátane detí. Ruku samozrejme podáva ako prvý starší človek, alebo žena. Medzi priateľmi sa zvykne prikladať líce k lícu.
Ak chcete pri stolovaní platiť, mávanie na čašníka je pokladané ako arogantné a a veľmi neslušné. Najlepšie požiadate obsluhu o účet gestom, akoby ste písali.
Jesť by ste mali vždy s príborom. A to aj v reštaurácii z rýchlym občerstvením. Jesť rukami na ulici, teda na verejnosti, je pokladané za veľmi neslušné. Pri veľmi neformálnom stolovaní je jedenie prstami bežné.
Na návštevu do francúzskej rodiny, je vhodné priniesť fľašu dobrého vína, no v niektorých častiach Francúzska, ako je Paríž, môžu toto pokladať za zlú etiketu.
Domácich by ste mohli tým uraziť, pretože víno je súčasť každej večere a asi každý Francúz má doma svoju zásobu vína. Môžu to chápať, že nemajú vkus na výber dobrého vína.
Lepšie potom urobíte, ak prinesiete alebo pošlete na druhý deň hostiteľovi fľašu Brandy a hostiteľke kvety. Zvukne sa posielať aj ďakovný list.
Pri stolovaní čakajte na zahájenie hostiteľom. Ako prvý si položí obrúsok na kolená a potom ho nasledujte. Pripojte sa k prípitku a výzve na začatie konzumácie. Je zdvorilé všetko čo je na tanieri jesť. Pri neformálnom stolovaní, nie je nezvyčajné tanier vytierať dočista kúskom pečiva, ale samozrejme zase len vidličkou. Sledujte hostiteľa a tak sa nechajte viesť stolovaním.
Hosťuje sa viac v reštaurácií ako doma. To znamená, že Francúzi pozívajú hostí radšej resp. častejšie do reštaurácie ako k sebe domov.
Na vášnivú svadobnú noc môžu zabudnúť vidiecke Francúzky. Večer po svadbe sa totiž novomanželom pod okná postavia všetci ich kamaráti a príbuzní, ktorí tlčú lyžicami a naberačka do prázdnych hrncov, zvonia na zvončeky a pískajú na píšťalky. Neprestanú, kým je nevesta nepozve ďalej a neodídu, kým nezjedia a nevypijú všetko, čo nájdu.