Prehľad klasifikácie slovenských akostných vín s prívlastkom
Kabinetné víno – Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Neskorý zber – Zdravé hrozno v plnej zrelosti
Výber z hrozna – Zdravé hrozno v plnej zrelosti zo starostlivo vyberaných strapcov
Bobuľový výber – Ručne zberané prezreté strapce hrozna, z ktorých boli ručne odstránené nezrelé a poškodené strapce
Hrozienkový výber – Ručne vyberané prezreté bobule hrozna
Cibébový výber – Ručne vyberané prezreté bobule hrozna zušľachtené účinkom vláknitej huby Botrytis cinerea Persoon
Ľadové víno – Hrozno zberané pri teplote -7 °C a nižšej, ktoré zostalo v priebehu zberu a spracovania zmrznuté
Slamové víno – Dobre vyzreté hrozno, pred spracovaním skladované na slame, rohožiach z rákosia alebo zavesené na šnúrkach v dobre vetranej miestnosti najmenej 3 mesiace
Rozdelenie tichých vín podľa zvyškového cukru
Suché – max. 4 g/l
Polosuché – max. 12 g/l
Polosladké – max. 45 g/l
Sladké – nad 45 g/l
Rozdelenie šumivých vín podľa obsahu zvyškového cukru
Brut nature – max. 3 g/l
Extra brut – max. 6 g/l
Brut – max. 12 g/l
Extra dry – 12 až 17 g/l
Sec – 17 až 32 g/l
Demi-sec – 32 až 50 g/l
Doux – nad 50 g/l