Canapé je také malé naparádené chutné „nič“ obložené lososom, vajíčkom alebo kaviárom, ktoré sa konzumuje v nezmyselnom množstve na rôznych kokteilových party v mylnej viere, že sme vlastne nič nezjedli. A potom sme preplnení k prasknutiu a na lahodné menu, ktoré bolo naplánované po kokteily alebo aperitívu nám nezostáva miesto.
Ako sa je
Vznešené jedno hubky môžeme brať do ruky a vysporiadať sa s nimi jediným zahryznutím. Je to úplne nenáročné: nepotrebujeme príbor ani stôl na odkladanie tanierov. Pritom môžeme v jednej ruke pohodlne držať pohár a v druhej, bez toho aby sme riskovali natrhnutie svalu, elegantne zvierať medzi dvoma prstami papierový obrúsok, skonzumovať sústo, a navyše si decentne utrieť ústa.
Úplne jednoduché: uchopíme dvoma prstami a snívame
Pozor ale
Ak to hostitelia s nami myslia „viac“ ako len dobre a servírujú polené žemle s homára a prepelicami ako predimenzované canapes, tak je aj pre autora každá rada drahá. Nezostáva než sa poobzerať po vhodnom mieste, kam by sme mohli na tanieriku alebo servítke žemľu striedavo odkladať spolu s pohárom na šampanské. Inak sa budeme musieť trénovať v ťažkom umení, ako s plnými rukami a s plnou pusou viesť inteligentnú konverzáciu.
Alternatíva
Alebo jednoducho party opúšťame a zamierime priamo do reštaurácie, kde k lososovi a krídelkám dostaneme aj tanier a príbor.
ZDROJ: Ako sa čo jesť Nakladatelstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu