Bažant je typické jesenné jedlo. Pripravuje sa rôznymi spôsobmi, v Bádensku a Alsasku je napríklad tradične podávaný s kapustou, hroznom, zemiakovou kašou a s ľahkou príchuťou slaniny.
Samička operenca je šťavnatejšie ako jej mužský partner.
Čo je dobré vedieť
Cez obrovský pôžitok, ktorý bažant môže poskytnúť, ho možno len zriedka s čistým svedomím odporučiť na objednanie. V mnohých reštauráciách sa totiž väčšinou ponúka chovný tovar: suché, pevné, bez chuti. A na viac tiež nebýva vták pripravovaný vcelku, ale podávajú sa len prsia, ktoré boli zakúpené vo veľkoobchode už naporciované.
Prosím dbajte tejto rady
Keď si objednáte bažanta, uistite sa, že dostanete vtáka uloveného vo voľnej prírode, ktorý bol odstrelený v loveckej sezóne, teda od septembra do januára. Najväčšiu istotu budete mať vo vidieckych oblastiach, kde kuchár, pokiaľ nie je sám vášnivým poľovníkom, má zaručene spoľahlivého dodávateľa.
Ako sa bažant je
O konzumáciu tohto operenca platí to, čo uvádzame v kapitole o kačke, a úplne podrobne je celý proces opísaný pod heslom hydina.
K tomu pijeme
Výber vína záleží na spôsobe prípravy pokrmu. K bažantom v omáčke sa nepochybne hodí elegantný Pomerol. Ak je naopak bažant servírovaný vo vlastnej šťave, odporúča sa dobrodružným povahám kvalitné burgundské biele.
ZDROJ: Ako sa čo je Nakladatelstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu
FOTO: www.bazant-zajac.sk