Veľké francúzské cuvée z regiónu Champagne sú svetovým lídrom, no i domáca produkcia poteší náročných milovníkov bubliniek
Iste ste sa už niekedy ocitli na raute či inom nóbl podujatí spojenom s popíjaním „šampanského“ na privítanie. Viete, že ste v tej chvíli šampanské pravdepodobne vôbec nepili? Všetky šumivé moky dorobené mimo oblasti Champagne sú totiž sekty, sympatický slovenský Hubert nevynímajúc.
Predsa len však čosi zo svojho francúzskeho rodokmeňa nezaprie. Bol to práve napoleonský vojak J. E. Hubert vracajúci sa z ruských bojísk, ktorého ranené telo i ubolená duša spočinuli v náručí krásnej Paulíny, ošetrovateľky v starom Prešporku.
Láska ženy i ušľachtilosť miestnych vín mladému Jeanovi učarovali natoľko, že v roku 1825 začal v Prešporku vyrábať šumivé víno. Raz darmo, osudové cesty lásky a vína sú nevyspytateľné…
Práve Hubert J. E. Sereď dnes predstavuje lídra slovenskej šumivej produkcie. V ničom však (kvalitatívne) nezaostáva ani Víno Nitra so svojou kolekciou sektov Pálfy.
I v susednej ČR sa nájdu producenti, ktorí potešia aj najnáročnejších milovníkov bubliniek. Ku špičke patria spoločnosti Bohemia Sekt – Českomoravská vinařská a SOARE Sekt. Chateau Radyně Brut 1999 od Českomoravské vinařské sa stal šampiónom tohtoročného Vinofora vo Valticiach v kategórii šumivé vína.
Na slovenskom trhu sa v posledných mesiacoch možno stretnúť i so špičkovým producentov šumivých vín z katalánskeho regiónu Penedés, spoločnosťou Freixenet.
Základom jeho kupáží (cuvée) sú biele muštové odrody xarello, parellada a macabeo. Zaujímavosťou je, že cava (španielsky termín pre sekt) od tohto producenta je pravdepodobne jediným vo svete uznávaným šumivým vínom, ktoré nepochádza priamo z Francúzska.
Veľké francúzské cuvée z regiónu Champagne sú svetovým lídrom bubliniek. Kupáž sa tradične skladá z trojice Chardonnay, Pinot noir a Pinot meuniér. Dorába sa tradičnou metódou druhotného alkoholového kvasenia priamo vo fľaši (methode l’originel). V móde je všetko, čo je extra suché (brut).
Prichádza Silvester, ráčte si teda z roka na rok bohatšej ponuky sektov a šampanského na trhu vybrať. Nezabudnite, že šumivým vínam svedčí pri ich podávaní nižšia teplota (bielym 5 – 7 °C, ružovým 6 – 8 °C a červeným 9 – 11 °C), fľaša sa otvára decentne – potichu a víno samo sa popíja zo štíhlych vysokých pohárov, tzv. fláut.
Spolupracovník eTRENDU MUDr. Martin Mráz je vysokoškolským učiteľom na Lekárskej fakulte UPJŠ v Košiciach.
Zdroj: eTREND – Čo treba vedieť o šampanskom a sektoch pred Silvestrom – 08.12.2003 – Martin Mráz