Talianske reštaurácie patria medzi najpopulárnejšie a najrozšírenejšie na svete. Talianska kuchyňa to nie je len pizza, ale hlavne svetoznáme cestoviny. Špagety, tagliatelle, linguine, makarony a ostatné dlhé cestoviny jeme vidličkou v pravej ruke. Podáva sa k nim aj lyžica, do ktorej oprieme vidličku a tým pohodlnejšie namotávame špagety. Lyžicu potom držíme v ľavej ruke, ale nevkladáme ju do úst. Slúži len ako pomocný nástroj. Majstri cestovín jedia špagety len vidličkou. Vidličku pritom opierajú o zaoblenie taniera.
Najbežnejšie druhy talianskych cestovín
Tagliatelle – dlhé, stredne široké rezance
Pappardelle – veľmi široké rezance
Linguine – veľmi úzke a dlhé rezance
Rigatoni – kratšie duté cestoviny, rovno zarezané, s vrúbkovaným povrchom
Farfalle – cestoviny v tvare mašličiek, alebo motýlikov
Fusilli – cestoviny v tvare vretienok
Penne – duté, šikmo rezané cestoviny
Fettuccine – dlhé úzke rezance
Gnocchi – malé knedličky
Ravioli – malé plnené taštičky
Tortellini – cestovinové prstienky
Vermicelli – vlasové rezance