Talianske cestoviny

RavioliTalianske reštaurácie patria medzi najpopulárnejšie a najrozšírenejšie na svete. Talianska kuchyňa to nie je len pizza, ale hlavne svetoznáme cestoviny. Špagety, tagliatelle, linguine, makarony a ostatné dlhé cestoviny jeme vidličkou v pravej ruke. Podáva sa k nim aj lyžica, do ktorej oprieme vidličku a tým pohodlnejšie namotávame špagety. Lyžicu potom držíme v ľavej ruke, ale  nevkladáme ju do úst. Slúži len ako pomocný nástroj. Majstri cestovín jedia špagety len vidličkou. Vidličku pritom opierajú o zaoblenie taniera. 

 

 

 

 

Najbežnejšie druhy talianskych cestovín

Tagliatelle – dlhé, stredne široké rezanceSpagetty

Pappardelle – veľmi široké rezance

Linguine – veľmi úzke a dlhé rezance

Rigatoni – kratšie duté cestoviny, rovno zarezané, s vrúbkovaným povrchom

Farfalle – cestoviny v tvare mašličiek, alebo motýlikov

Fusilli – cestoviny v tvare vretienok

Penne – duté, šikmo rezané cestoviny

Fettuccine – dlhé úzke rezance

Gnocchi – malé knedličky

Ravioli – malé plnené taštičky

Tortellini – cestovinové prstienky

Vermicelli – vlasové rezance