Mojím cieľom nie sú pravé slovenské jedlá. Mojím cieľom sú súčasné, jednoduché a každodenné slovenské jedlá. To znamená zozbierať informácie od svojich predchodcov a použiť ich zdravý rozum v príprave naturálnych potravín v kombinácií so súčasnými technikami, poznatkami, zručnosťami a estetikou. Ja, ako väčšina Slovákov, mám príbuzných žijúcich aj narodených v zahraničí. Toto je moja pocta ich odvahe opustiť svoje korene a pokúsiť sa o niečo lepšie. Keď poviem “slovenské korene”, predstavím si ochranu, ocenenie, ale aj vykopávanie a ochutnávanie všetkých vecí, ktoré nám dávajú pocit spolupatričnosti. A domáce varenie je tomu tak blízko, ako sa len dá.
jablkový závin (neťahaný)
Závin môžete urobiť ťahaný, alebo neťahaný. Ťahaný je taký, ktorého cesto vyťahujete na veľkosť stola. Je to extrémne zaujímavé sledovať. Možno nabudúce …
Prídavky – do tejto jablkovej náplne môžete pribaliť aj mleté orechy a hrozienka a povrch môžete namiesto mlieka potrieť roztopeným maslom.
(not pulled) apple strudel / (neťahaný) jablkový závin from bake your slovak roots on Vimeo.
bábovčičky s egrešami
Tieto bábovčičky môžete použiť aj ako experimentálny, základný recept. Do cesta vmiešajte čokoládové kúsky, alebo ríbezle a jesť budete úplne inú bábovku. Skúšajte pomer rôznych druhov múk (napríklad ražnú pre orieškovú príchuť), alebo korenia – skúste škoricu, klinčeky, vanilku, aníz, mak alebo orechy… Pre experimentovanie odporúčam malé formičky, aby sa dal stav pečenia lepšie kontrolovať.
little pound cakes with gooseberries / bábovčičky s egrešami from bake your slovak roots on Vimeo.
chlieb
Chlieb s maslom a so soľou je pre mňa najuspokojúcejšie jedlo na svete. A pritom bez námahy. Kto povedal, že na chlieb sa tvrdo pracuje? Zamiešať, vyklopiť, preložiť a dať piecť. Celkom jednoduché.
Tento chlieb sa robí bez miesenia, preto je dôležité nechať pôsobiť čas, minimálne 12 hodín. Vo videu som nechala cesto kysnúť 15 hodín. Čím dlhšie, tým lepšie. Dalšia dôležitá pripomienka – chlieb sa musí piecť s pokrievkou. Vytvorí sa tak efekt sauny, jediný efekt, ktorým sa skaramelizuje cukor a vytvorí sa kôrka. Použite sklenenú, kovovú, alebo keramickú nádobu s pokrievkou, vhodnú na pečenie v rúre.
bread/chlieb from bake your slovak roots on Vimeo.
buchty na pare
Tradičný spôsob parenia buchiet je na gáze upevnenej o horný okraj hrnca. Hrniec je naplnený vriacou vodou a prikrytý veľkou misou, ktorá tesno dolieha na horný obvod hrnca, znemožňuje pare uniknúť. Tradičná náplň buchiet na pare je slivkový lekvár a tradičná posýpka je mak (alebo kakao).
steamed sweet dumplings / buchty na pare from bake your slovak roots on Vimeo.
čokoládovo čerešňová bublanina
Bublanina je tradične koláč pečený na veľkom plechu so sezónnym, mäkkým ovocím, napríklad s jahodami, čerešňami, čučoriedkami, slivkami a podobne. Skutočná bublanina je niečo medzi piškótou a suflé. Mám na mysli skutočnú, tú, ktorá je vyrobená z vyšľahaných vaječných bielkov. Musím povedať, že táto verzia je o niečo menej komplikovaná a dáva rovnaké potešenie. Tak prečo nie. Ale napriek tomu, na skutočnú bublaninu si musíme ešte počkať.
chocolate cherry bublanina/čokoládovo čerešňová bublanina from bake your slovak roots on Vimeo.
šišky
U nás doma sa šišky jedia s marhuľovým lekvárom. Čím sú čerstvejšie, tým lepšie. Dvojdňové šišky skrátka už nie su tým pravým. Oťažejú. Čerstvá šiška je deravá a nadýchaná, ľahká ako obláčik, aj keď je vyprážaná v oleji.
doughnuts / šišky from bake your slovak roots on Vimeo.
BLOG: http://slovakroots.blogspot.com
ZDROJ: Maja Kende http://pinterest.com/skroots/