Snáď najviac rozšírená veta určená pre prípitok je „dáme si šampanské“. Málokto ale vie, že tak hojne používaný pojem ako „Champagne“ sa hodí len pre šumivé víno pestované a lisované práve v oblasti Champagne a môže sa s ním podľa autorského zákona honosiť jenom pravý originál. Existujú síce aj výnimky, ale tých nie je veľa. A platí, ak si na ňom chceme pochutiť, pocíti to aj naša peňaženka. Všeobecne však platí, že lepšie sekty sa kvasia priamo vo fľašiach. Pri nákupe sa teda oplatí sledovať, či je na fľaši napísané, že víno kvasilo klasickou metódou.
Ak sa budeme riadiť touto radou, nájdeme aj kvalitné šumivé vína, ktoré nás finančne až zas tak nezaťažia.
Ako servírovať sekt?
Sekt servírujeme vo vysokých podlhovastých pohároch „flautách“. Pri otváraní držíme fľašu v servítku a opatrne ju otáčame ako sa zátka, ktorá je pod tlakom, uvoľní. Inak platí, že v správnej spoločnosti so šampanským nestrieľa. Pôsobilo by to značne amatérsky. Sekt by mal byť vychladený (4-6 ° C). Na rozdiel od vína ho môžeme aj hosťom dotankovať.
Aký sekt CHOOSE pre váš slávnostný deň?
Časopis Apetit otestoval sekty u nás bežne dostupné. Aj z tejto preverené ponuky sa vám iste oplatí vyberať, tak aby ste neboli nemilo prekvapení.
BOHEMIA SEKT PRESTIGE
v obchodnej sieti neutrálna zmes vína, chuťou po ovocí. Víťaz mnohých súťaží. Univerzálny sekt, ktorým nič nepokazíte
CHATEAU MĚLNÍK BRUT
predávajú vinotéky. Má pomerne vysoké percento alkoholu a malo by sa dobre vychladiť.
SEKT Pálffy EXTRA BRUT
Predávané v hypermarketoch. Suchý sekt s chuťou sladkého hrozna. Vonia po hruškách a jemne perlí.
SEKT DOMAINE JAN Petrák, Neuburger
Dá sa kúpiť vo vinotékách. Moravské ozajstné šampanské. Pripravuje sa z vyzretého hrozna, má zlatistú farbu a jeho chuť je veľmi príjemná
DIDIER HERBERT CHAMPAGNE, PREMIER CRU BRUT
Pravé šampanské za rozumnú cenu s vyváženou ovocnou chuťou.
K čomu sa hodí sekt?
Sekt je ideálny pre prípitky, vítania hostí … Málokto si bez neho dokáže predstaviť silvestrovskú polnoc ..
Je označovaný aj ako nápoj milencov. Údajne bublinky nám rýchlejšie „dopravia dobrú náladu do krvi“ a tým sa záležitosť peknej noci pravdepodobne urýchli.
Ak sekt popíjame k jedlu neurobíme síce chybu, ale všeobecne platí, že k jedlu sa hodí skôr víno bez bubliniek.
Podľa čoho vyberáme sekt?
Šampanského je nepreberné množstvo. Rozdiely sú v kvalite i cene. Najkvalitnejšie druhy šampanského sú prestige Cuvées, vyrábané len z najlepších ročníkov vína a s prívlastkom grand-cru.
Veľmi kvalitné sú aj tie, ktoré nesú označenie brut alebo šampanské vyrobené len z jednej odrody – blanc de blancs. Hovorí sa, že kvalitné šampanské rýchlo nevyprchá a jeho bublinky sú jemné a dráždivé.
Už sme sa tiež zmienili, že kvalitné šumivé víno by malo byť vyrábané klasickou cestou, teda kvasením priamo vo fľaši.
Ak sa chceme vyznať a orientovať podľa chuti samotného sektu je vodítkom pri nákupe jeho označenie, ktoré nám napovie mieru sladkosti šumivého vína.
Označenie sektu – Cukornatosť
ULTRA BRUT, BRUT NON dosage, BRUT ZERO, BRUT, Trocken – suchý sekt bez ďalšieho pridaného cukru alebo je jeho množstvo limitované do 15g cukru / l
EXTRA SEC, EXTRA DRY, Halbtrocken – Polosuché víno s množstvom cukru od 15 do 20g / l
Polosuché DEMI SEC, SEC, Trocken, Kabinet – Sladké, väčšinou do 35 g cukru / l
Polosladké DEMI DOUX, halbtrocken, Neskorý zber – Sladké nad 35 g cukru g / l
Sladké DOUX, Mild, Výber – Veľmi sladké nad 50g cukru / l