„Svätá čajová hodinka je dôvodom na prečistenie tela i duše, dobou dokonalého ticha a hlbokej úcty“ hovorí japonská múdrosť.
Presne to potrebujeme aj my.
My, neustále stresovaní Európania, máme len veľmi málo času, vyčleneného na chvíle pohody a rozjímania. Čo tak na chvíľu hodiť starosti za hlavu uvoľniť sa pri šálke výborného zeleného čaju? Čo si vyskúšať variáciu niekoľko hodinového japonského čajového obradu?
Ako prebieha čajový obrad?
Budhistickí mnísi priniesli zelený čaj do Japonska pred približne 550 rokov pred letopočtom cez Čínu a Kóreu. Umenie pitia čaju tu dosiahlo dokonalosti vo forme pevne daného obradu s vlastnou etiketou. Každodenná činnosť sa premenila v takmer posvätný rituál s pevnými pravidlami. Ten sa vyvíjal po stáročia a je chápaný nielen ako duševné cvičenie, ale takmer ako umenie, kde je pevne stanovený každý pohyb detail. Účastníci majú v jeho priebehu jedinú povinnosť: ako sa ponárajú ich pery do šálky čaju, oni sa musia ponoriť do prítomnosti naplnenej pokojom mierom. Kúzlo slávnosti čaju umocňuje pôvabná keramika, starostlivo naaranžované kvety, sviečky Vonné tyčinky. Však je aj čajovňa najväčšou pýchou Japoncov. Ak vás pozvú na čaj, pokladajte to za veľkú česť.
Ako sa pripraviť na čajový obrad?
• Než vstúpite do čajovej miestnosti, umyte si ruky ústa pramenistou vodou, ktorú naberiete z kamennej nádrže.
• Potom hostiteľ a hosť na chvíľu pokľaknú na znamenie úcty. Následné si sadnú na tmavé podložky.
• Pomalými, takmer milostnými pohybmi pripravuje hostiteľ čajové nádoby a nástroje na vopred pripravenú podložku.
• Na ohnisku, inštalovanom v zemi uvarí vodu, do misky dá lyžicu matchi, práškového zeleného čaju a pridá naberačku horúcej vody. Potom sa čajový prášok vyšľahá s vodou do peny.
• Každý hosť sa napije, šatkou očistí misku skôr, ako ju predá ďalej. Všetky pohyby sú presné a elegantné. Keď je miska spoločne vyprázdnená, začne hostiteľ s prípravou ďalšieho čaju. Tento jednoduchý obrad trvá hodinu a pol. Väčšie obrady však môžu byť až štvorhodinové.
Nájdite sami seba v šálke čaju
Tuzemské čajovne sa zvyčajne síce nepýšia nádhernou priľahlou záhradou, pramenistou vodou na rituálne umývanie rúk, ale väčšinou sú schopné svojim návštevníkom poskytnúť dostatok pokoja, príjemnú hudbu, nefajčiarske prostredie a hlavne šálku kvalitného čajového moku.
Aj keď pitie kvalitného čaju u nás nikdy nedosiahne prepracovaných japonských spôsobov, vo vyhlásených čajovniach možno kúpiť naozaj dobré čaje a krásne čajové servisy.
Ak ste ochotní obetovať vyššiu sumu za škatuľku voňavej sušiny ako za niekoľko balení svojich obľúbených ranných šálok, možno budete z diaľky dovážanú vzácnosť vychutnávať doslova všetkými zmyslami. Môžete skúsiť zorganizovať doma trochu skromnejšiu variáciu čajovej tradície. Základom je nízky stolík, vzdušné, pastelové pruhy látky ako okenné dekorácie, misky s vodou, v ktorých budú plávať kvety, voňavé sviečky.
Čo ďalej?
• Pripravte si prevarenú vodu, misky a predhriatu kanvicu na čaj. Potom sa vnútorne upokojte, náhlenie a chaos musia zostať za dverami. Duševná pohoda pri príprave má pripomínať tiché vodné prítmie za ranného svitania, keď ani vánok neporuší hladinu.
• Pripravte si matchi alebo iný druh zeleného čaju.
• Každému zo svojich hostí podajte šálka čaju, vychutnávajte si ho po malých dúškoch.
• Meditujte, alebo aspoň chvíľku premýšľajte nad svojím životom.