Ak ideme sami, alebo sme pozvaní do nám neznámej reštaurácie je dobré niečo o nej zistiť, aby sme sa mohli vhodne obliecť.
Dobrá reštaurácia neponúka veľa jedál a menšie porcie. Jedálny lístok s päťdesiatimi jedlami nebudí veľkú dôveru, pretože ani ten najlepší kuchár päť hviezdičkovej reštaurácie nedokáže pripraviť všetky jedlá v rovnakej kvalite.
Dnes sa kladie dôraz na pestrosť a väčšie množstvo chodov pred preplneným tanierom jedla.
Dnešné stolovanie by malo mať aspoň tri chody. Predkrm, hlavné jedlo a zákusok.
Ženy by si mali byť opatrné s použitím rúžu a parfumu. Po rúži ostávajú neestetické odtlačky na pohári a silný parfum dokáže zdehonestovať vôňu kulinárskych diel kuchyne.
Príchod do reštaurácie
Muž vchádza zásadne prvý. Z reštaurácie naopak žena vychádza ako prvá.
Pri vstupovaní reštaurácie prerušíme rozhovor a pokračujeme až keď si objednáme jedlo.
Ak nás vedie čašník k stolu, žena ide za ním a muž ide ako posledný.
Ženu usadíme na najlepšie a najpohodlnejšie miesto. Teda chrbtom k stene, čelom do miestnosti alebo po mužovej pravici. Žena si sadá ako prvá. Pred tým si ale odloží kabelku buď medzi chrbát a operadlo, alebo ak je operadlo s veľkým otvorom, položí ju na zem. Nesmie však zavadzať obsluhe.
V tých najlepších reštauráciách dostaneme po príchode vlhký froté uterák. Dôkladne si doň utrieme ruky a vrátime na tácku.
V dobrej reštaurácii sa nikdy neobsluhujeme sami. Neberieme si popolník alebo jedálny lístok. O všetko požiadame obsluhu.
Na čašníkov nelúskame a nemávame. Obsluha pravidelne oblieha stoly, či niečo niekto nepotrebuje. Ak chceme predsa len na seba upozorniť, urobíme to decentne ľahkým gestom prstov, alebo pohľadom.
Pri stole
Kedysi objednávku pri obsluhe vybavoval len muž. Dnes už ale ženy bežne komunikujú s obsluhou. Ako prvé si objednávajú ženy, respektíve osoby podľa významnosti. Hostiteľ ako posledný.
Objednávame si tak, aby celá spoločnosť mohla jesť súčasne. To znamená, ak si partnerka, alebo iný hosť neobjedná predkrm, hostiteľ by sa ho mal tiež vzdať.