Víno vyberá hostiteľ a tiež ho ochutná. Ak sa hosť vyzná do vín, môžeme mu ponúknuť, aby víno ochutnal on.
Víno vyberáme podľa vkusu hosťa, ale musí byť tiež vhodné k menu, ktoré budeme objednávať.
Ak je hosť zo zahraničia, neobjednávame víno pochádzajúca z jeho krajiny.
Víno nevyberáme len podľa ceny, pretože víno môže byť zbytočne predražené. Hlavne v podnikoch strednej kategórie. Tam zvolíme niečo čo poznáme. Najlepšie naše stredné víno v kvalite je akostné, alebo prívlastkové.
Dobré reštaurácie rozoznáme aj podľa toho či mmajú vínnu kartu a masívne poháre na víno.
Obsluhe prinesie víno, prezentuje ho, spoločne si overíme vinetu či dostávame to víno čo sme si aj objednali.
Obsluha otvára fľašu pri stole na príslušnom stolíku, bez zvukových efektov. Potom si prehliadne a ovonia zátku, či nie je pokazená a položí ju na tanierik k osobe, ktorá bude víno ochutnávať. Hostiteľ teda preverí korkovú zátku a dá súhlas k degustácii.
Najprv obsluha naleje malé množstvo tomu k víno bude ochutnávať. Ten pohárom zatočí aby uvoľnil vôňu. Na okraji pohára nasajeme buket. Následne sledujeme ako steká víno po strane. Pomaly stekajú ťažké vína, mladé rýchlo a nezanechávajú stopu. Preveríme ešte farbu či víno nie je zakalené a môžeme sa napiť. Malé sústo rozlejeme v ústach, pričom dýchame aby sme zachytili celú vôňu a chuť. Týmto by sme mali zistiť či víno nie je skazené. Ak je víno v poriadku dáme povel obsluhe a obsluha začne nalievať.
Najprv obsluha nalieva hosťom, až na koniec hostiteľovi, ktorý víno ochutnával.
Vrátiť, alebo odmietnuť víno môžeme len vtedy ak je skazené, ale nie preto lebo nám nechutí.
Víno sa nalieva 1/3 pohára. Červené vína hlavne tie ťažšie by sa malinechať aspoň 20 minút otvorené, aby sa mohli „vydýchať“.
Víno sa nedolieva. Nalieva sa len do prázdneho pohára. Víno si nalievame my, alebo obsluha.
Prvým pohárom vína si môžeme pripíjať. Nesmie sa však kombinovať víno s pivom, alebo džúsom. Pripíja sa jedine vínom alebo sektom.
Pripíja sa pozdvihnutím pohárov. Ak sme malá spoločnosť, môžeme si aj štrngnúť a pritom sa pozeráme do očí. Ak sme veľká spoločnosť, nebudeme sa nakláňať cez všetkých pri stole.
Pohár s vínom držíme za stopku. Biele čo najnižšie, červené víno vyššie.
K bielemu mäsu, rybám, morským plodom a šalátom sa zvykne objednávať biele víno. K tmavému mäsu, zverine a korenistým jedlám červené víno.
K múčnikom sa hodia sladké vína alebo sekt a šampanské.
Staršie a veľmi kvalitné vína, pri ktorých sa počíta s prirodzeným zakalením sa pred ochutnávaním prelievajú do sklenenej karafy.
Obsluha si prinesie na príručný stolík aj sviečku. Otvorí fľašu, skontroluje zátku a utrie hrdlo fľaše, aby sa prípadné usadeniny nedostali do karafy. Potom naleje malé množstvo vína do karafy, aby ho „vyvoňal“ a preleje si ho do pohára. Vôňu, farbu, čírosť. Víno preverí aj proti svetlu sviečky. Potom víno ochutná.
Teraz už víno hostiteľ neochutnáva. Potom čašník pomaly nalieva nad sviečkou víno do karafy. Vo svetle sviečky preveruje čírosť vína. Tým sa zabraňuje, aby sa kal dostal do karafy a pohárov hostí. Preto vo fľaši vždy ostane cca. deci vína. Ten nazývame depot.