Ako jesť homára, langusty, kraby, raky a čo je dobré o nich vedieť

S image homára je to podobne ako s vážnosťou a slávou, ktorej sa tešia niektoré hviezdy divadelnej, športovej, gastronomickej alebo vinnej scény: šikovní reklamní a marketingoví stratégovia šíria lesk a slávu, ktorým skutočná kvalita zďaleka nezodpovedá.

Čo je dobré vedieť
Langusty a kraby majú síce neskonale jemné, aromaticky delikátne mäsko, predsa oveľa väčšou pochúťkou býva, keď nenarazíte na obľúbený kanadský priemyselne chovaný tovar, ale na bretónske homáre, ktorého chuť môže byť neuveriteľne lahodná.

Mnoho labužníkov Homára považuje za chutného kôrovca.

Čím sa jedia
S konzumáciou homára príborovou technikou by nemali byť problémy: normálny nôž (prosím nepovažujte nôž na ryby, ktorého tupým ostrím nemôžete žiadneho homára rozkrájať), normálna vidlička, homárové klieštiky na panvy a špeciálna vidlička na mäso z klepietok.

Ako sa servírujú
Obyčajne sa homár podáva rozdelený na dve časti.

Ako sa jedia: prvý krok
Nožom si pridržíme pancier, vidličku zapichneme do konca chvosta a ak je homár dôkladne uvarený alebo ugrilovaný, bez problémov chvostík vytiahneme. Sústa si potom odkrajujeme podľa ľubovôle. Za daných okolností nám môže pomôcť aj omáčková lyžica, pretože celkom určite vyskúšame aj kuchárske omáčkové umenie.

Jedlo nemôže byť nijako ťažké, ak je reštaurácia skutočne dobrá.

Druhý krok
Do klepietok sa pustíme rukami. Kto sa nezaobíde bez pomoci techniky, uplatňuje klieštiky, ktoré fungujú ako luskáčik na orechy. Jednotlivé úlomky klepietok odstránime rukou alebo vidličkou na homáre. Mäso je maslovožlté,  jemné a krája sa bez ťažkostí.

Tretí krok
S nožičkami si počíname obdobne: rukami ich rozlomíme priamo v kĺbe a duté kostičky vysajeme alebo vyjeme vidličkou na homáre.

Čo piť
Ako u väčšiny pokrmov, ktoré uvádzame, závisí správny výber vína spôsobu prípravy homára. Aromatická škála môže siahať od sladkého rizlingu podávaného k homárovému šalátu bez smotany až k mohutným Pouilly Fuissé, ušľachtilému bielemu Hermitage a Château-neuf du Pape alebo bielemu Bordeaux (napr. Haut Brion), ktoré sa hodia k homárovi v krémovej omáčke.

Stará etiketa – nová prax
V našej slobodnej labužníckej spoločnosti nie je však nikomu zakázané, aby si pochutnal na klasickom francúzskom Montrachet s jeho širokým chuťovým rozpätím (Chassagne, Batard).

Ďalšie dva tipy
Po prvé: Nórske homáre si objednajte iba v prípade, že je ich sezóna a s najväčšou pravdepodobnosťou budú čerství. Známe skalné pravidlo: od septembra do apríla.

Po druhé: Bisque de Homard, homárová polievka, môže byť niečo úžasné. Neobjednávajte si ju však, ak okrem homárovej polievky nie je na jedálnom lístku žiadne iné jedlo z homára. Celkom určite potom totiž nedostanete čerstvú homárové polievku, ale polievku z konzervy. A tak potom aj chutí. Väčšinou.

Zdroj:  Ako sa čo je – Nakladateľstvo Ikar, Bratislava 1999 / www.chovani.eu / FOTO:  www.schonwiederhongkong.de

1 thought on “Ako jesť homára, langusty, kraby, raky a čo je dobré o nich vedieť”

Comments are closed.