Miešaných nápojov exituje veľké množstvo …
Aby sme si v nich predsa len urobili viac jasno, delíme ich do niekoľkých skupín podľa znakov, ktoré majú spoločné. Zároveň možno nápoje radiť do kategórií podľa ich spôsobu prípravy.
BOWLES
Charakteristika nápoja
Skupina nápojov, ktoré sa pripravujú v nádobe s pokrievkou, dole rozšírenej a zaguľatenej. Väčšinou sa skladajú z šumivej zložky, ktorou môže byť šumivé víno, sóda, limonáda atď. Do bowle sa súčasne pridáva ovocná zložka ako napríklad jahody, citróny, broskyne často aj niektoré druhy byliniek (mäta, marinka vonná). Chuť bowle významne podporí kvalitný likér v ktorom sa vopred môže macerovať ovocie. Podávame v špeciálnych šálkach na bowle.
Základný postup pri príprave:
Na dno nádoby vložíme ovocie, zalejeme časťou vína, liehovinou, môžeme dochutiť aj cukrom a necháme v chladničke macerovať najmenej 1 hodinu. Potom zalejeme zvyškom vína a dolievame sektom alebo iným alkoholickým šumivým nápojom. Na záver premiešame.
BUCKS
Long drinky, ktoré pripravujeme priamo pred hosťom v tumbler (oválna pohára). Pripravujú sa bez použitia cukru. Do pohára vytlačíme štvrtku citróna, pridáme liehovinu a ľad a všetko doplníme zázvorovou malinovkou alebo aj iným nealkoholickým nápojom.
Cobblers
Charakteristika nápoja
Ďalší z long drinkov, ktorý sa pripravuje v pohári goblet alebo aj v tumbler. Pohár naplníme práškovým ľadom, pridáme ďalšie zložky podľa receptúry a miešame barovou lyžičkou kým nemá pohár orosené strany. Nápoje zdobíme ovocím a kúskom mäty piepornej.
Pri príprave šetríme pridaným sirupom. Všeobecne platí, že stačí tak jeden až dva streky. Nápoj servírujeme s lyžičkou a slamkou.
Základná príprava v miešacom pohári
Pohár naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, pridáme podľa receptu suroviny, lyžicou dobre zamiešame a cez sitko vlievame do vychladeného kokteilového pohára. Ozdobíme
Príprava v šejkri
Šejker naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, pridáme suroviny podľa receptu, krátko, ale energicky pretrepeme a cez sitko nalejeme do vychladeného koktejlového pohára. Ozdobíme
COLLINSES
Naozaj dlhé „long drinky“ sa pripravujú v tumbler s obsahom 30 cl, ale aj väčších. Do pohára sa vloží asi 2cl cukrového sirupu, šťavu zo stredne veľkého citróna a 8 cl liehoviny. Všetko sa premieša barovou lyžičkou, pridá sa niekoľko kociek ľadu, doplní chladenú vodou, znova opatrne premiešajte a ihneď sa podáva. Zdobíme citrussmi a koktailovými čerešňami.
Základná príprava v pohári
Vysoký pohár naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, pridáme cukor, citrónovú šťavu, liehovinu a premiešame lyžičkou, dolejeme sýtenou vodou alebo minerálkou a opäť zľahka premiešame. Zdobíme plátkom citróna.
Základná príprava v šejkri
Šejker naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, prilejeme liehovinu, citrónovú šťavu, pridáme cukor a dobre pretrasieme. Nalievame cez sitko do vysokej tumblerového pohára, dolievame sýtenou vodou, minerálnou vodou alebo sektom a nakoniec zľahka premiešame.
COOLERS
Charakteristika nápoja
Ďalší z long drinkov, ktoré pripravíme v tumbler. Do pohára najprv vložíme špirálu z citróna alebo pomaranča a jeden okraj zavesíme cez okraj pohára. Pridáme kocky ľadu, liehovinu podľa receptúry, doplníme sódou nie iným sýteným nápojom. Na prípravu nepoužívame citrusovú šťavu a cukor.
Základná príprava v šejkri
Šejker naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, pridáme všetko podľa receptúry a liehovinu. Dobre pretrasieme a cez sitko nalejeme do vyššieho tumbler. Dolievame vychladenou sýtenou vodou, malinovkou, tonikom alebo sektom. Nápoj zdobíme ovocím a plátkami citrusových plodov
CRUSTAS
Long drink, ktorý je charakteristickým tým, že sa najprv musí pripraviť do pohára v ktorom sa nápoj podáva. Môže sa pripravovať aj do tzv. šampanskej misky, ktorej okraj ozdobíme cukrovou krustou tak, že okraj pohára potrieme citrónom a ponoríme do práškového cukru . Do pohára položíme špirálu z celého stredne veľkého citróna. Medzitým v šejkri pretrepeme 1 diel cukrového sirupu, 2 diely citrónovej šťavy, 1-2 streky Maraschino a 4-8 dielov liehoviny (napr. vodka, gin, brandy apod). Všetko v šejkri opatrne pretrepávame a cez sitko opatrne nalievame do stredu pohára, aby sme neporušili cukrový okraj pohára.
DAISISIES
Charakteristika nápojov
Long drinky, ktoré pripravíme v šejkri z jedného dielu grenadíny, 2 dielov citrónovej šťavy a 4-8 dielov liehoviny. Zalejú sa so sódou a zdobia kokteilovou čerešňou. Podávajú sa nie v príliš vysokých tumbler a prikladá sa k nim lyžička a slamka. Sú osviežujúce a vhodné najmä pre horúce letné dni.
Základná receptúra:
Šejker naplníme do jednej tretiny kockami ľadu, prilejeme citrónovú šťavu, ovocný sirup a liehovinu (whisky, brandy, gin, vodku rum atp.) Pretrepeme a prelievame cez sitko do pohárov naplnených do polovice kockami ľadu. Nápoj zdobíme ovocím a dolievame sódou.
EGG-NOGGS
Miešané nápoje, ktoré pripravuje nielen za studena, ale aj za tepla. Ich základom je vždy mlieko a vajcia. Pri príprave studeného nápoja v šejkri pretrepeme vajcia s cukrom a liehovinou, nalejeme cez sitko do vysokého pohára, dolejeme studeným mliekom alebo smotanou a môžeme pridať strúhaný muškátový oriešok pre arómu. Ak pripravujeme teplú variantu, vložíme do pohára žĺtok a cukor, premiešame vidličkou a za stáleho miešania pridávame horúce mlieko a liehovinu. Tiež ochutíme strúhaným muškátovým orieškom.
FIXES
Charakteristika nápoja
Long drinky, ktoré sa podávajú v nízkych tumbler, ktoré sa vrchovato naplnia ľadovou triešťou. Typické pre prípravu je použitie 1 dielu Cherry brandy, 2 dielov citrónovej šťavy a 4 dielov liehoviny.
Základná príprava
Nápoj pripravuje tak, že do pohára dáme trochu studenej vody a v nej rozpustíme práškový cukor. Pohár naplníme do jednej tretiny triešťou, prelejeme citrónovou šťavou, likérom alebo sirupom a liehovinou. Nápoj dobre premiešame lyžicou a ozdobíme položeným plátkom citróna a vhodným kompótovým alebo čerstvým ovocím na hladinu.
FIZZES
Long drinky, ktoré pripravujeme v šejkri z jedného dielu cukrového sirupu, dvoch dielov citrónovej šťavy a štyroch dielov liehoviny. Podávame ich vo vyšších pohároch (Tumbler). Dolievame ich sýtenou vodou alebo sýtenými nápojmi (šumivé víno, Coca-cola apod.)
Základná receptúra:
Šejker naplníme do jednej polovice drobnými ľadovými kockami, prilejeme citrusovú šťavu a pridáme cukor. Pretrasieme tak dlho až sa na šejkri objavia stopy sriene. Potom fizz nalievame cez sitko do pripraveného pohára a dolejeme vychladenou sýtenou vodou, minerálkou, Coca-colou alebo suchým sektom. Zdobíme plátkom citróna. Pridáme slamky.
FLIPS
Nápoje, ktoré obsahujú žĺtok. Zle znáša riedenie vodou z ľadom. Trepe sa len krátko. Podáva sa v šampanskej flaute alebo v pohári na flip. Na hotový nápoj môžeme struhnúť muškátový oriešok
Základná receptúra:
Šejker naplníme do jednej tretiny väčšími kúskami ľadu a k ruke si pripravíme všetky suroviny a prísady podľa receptu. Vodu, ktorá sa medzitým objavila v šejkri rozpúšťaním ľadu vylejeme. Rozklepneme čerstvé vajcia, oddelíme žĺtok a vlejeme do šejkra, pridáme cukor, predpísanú liehovinu a krátko, ale sprudka pretrasieme. Nápoj nalievame cez sitko do pohára a na povrch mierne struhneme muškátový oriešok. Ihneď podávame.
FANCY DRINKS
Nápoje, ktoré nemožno špecifikovať a zaradiť. Hovorí sa im nápoje podľa fantázie. Môžu byť alkoholické alebo nealkoholické, zdobia sa kreatívne a ich výsledok je vždy odrazom fantázie a skúseností barmana.
FRAPPÉS
Long drink podávaný v pohári na šumivé víno, ktorý je naplnený mletým alebo vločkovým ľadom. Do pohára sa odmeria liehovina a doplní ľadom a priloží sa lyžička a slamka.
MILK-Shakes
Nealkoholické miešané nápoje pripravované ako v šejkri, tak aj v mixéri, do ktorého sa vloží ľad, ďalšie zložky podľa receptúry a vždy 15 cl mlieka. Suroviny sa pretrepú a nalejú do špeciálnych pohárov alebo vyšších tumbler. Pripravujú sa teplé i studené.