Správny výber vína umocní kulinársky zážitok

essenVíno, ktoré s jedlom chuťovo ladí …
Aby kulinársky zážitok bol skutočný, musíme vedieť skĺbiť chuť každého pokrmu s výberom toho správneho vína. Nie sú to pravidlá určujúce, ale všeobecne odporúčané. Nikde nie je napísané, že vo výbere vína k určitému jedlu nebudú vaše chuťové bunky naladené na úplne iný druh. Trafiť sa do chuťové harmónie, je vec pomerne zložitá, existujú síce overené pravidlá, ktorými sa môžeme ako laici riadiť. Je však na nás, nakoľko to chceme dodržiavať.

VŠEOBECNÉ PRAVIDLÁ PRE VHODNÉ KOMBINÁCIE VÍN A JÍDEL

• k bielemu mäsu a ľahkým pokrmom sú vhodné ľahké biele vína• k tmavému mäsu a ťažším jedlám sú vhodné hutnejšie červené vína
• k rybím ľahkým pokrmom sa hodia vína biela
• k tučnejším rybám (tuniak) môžeme konzumovať aj víno červené
• k tučným syrom sa hodí víno červené
• k sladkým múčnikom sa hodia tiež sladké vína, hutné, dezertné (tokajské, slamové, ľadové, portské)
• ľahšie víno pijeme pred ťažšími, biele pred červenými …
• suché vína pijeme pred polosuchými a sladkými
• sladšie vína pijeme až po jedle, aby urýchlili trávenie
• mladšie ročníky vína sa pijú pred staršími uležanými vínami
• najlepšie vždy na záver, najlepšie vína si nechávame nakoniec

konkrétnejšie

Ľahké jedlá s jemnou vôňou, málo korenisté – Ľahké, jemné, decentné a voňavé vína
 
Predjedlá – Suchý sekt

 Sladkovodné a morské ryby, dary mora (kraby, ustrice …) – Svieže, pestré biele vína (Ryzling rýnsky, Chardonnay 2001, neskorý zber)
 
Studené misy, šunka, paštéty, vaječné pokrmy, omelety, šaláty s majonézou …  – Biele vína (Tramín, Burgundské biele)
 
Vyprážané alebo pečené mäsá z morky, kurčaťa  – Vína stredne silné (Tramín, Ludmila biela, Burgundské biele)
 
Korenené pikantné jedlá, údené mäso, pečené ryby, korenisté svetlé mäsá – Aromatické, ľahšie červené alebo biele vína  (akostné alebo neskorý zber Mülller-Thurgau, Sylvánské Scheurebe, Tramín, Muškát Morio)
 Korenené syrové pokrmy – Polosuché vína

Výdatné jedlá s výraznou chuťou, pečeň na každý spôsob, zverina – Ťažké, plné vína, biele aj červené vrátane neskorého zberu (Ryzling rýnsky, Pinot gris, Pinot noir, Frankovka)
 
Staek + vínoJemné smotanové syry, labužnícke syry, plesňové syry –  Decentné odrody vína (Miller Thurgau, Kerner polosuché, Modrý Portugal)

Pridávanie chuťových látok – Odrody (Tramín, Muškát Morio, Klaret, červené vína z Pinor noir, Frankovka)

Predjedlá s výraznejšou chuťou, údené ryby, losos, zemiaková polievka s cigánskou pečienkou – Biele vína (Sauvignon neskorý zber)
 
Ľahké rybacie pokrmy, kombinácia surovej a dusenej zeleniny, biela aj ružové mäsá s prídavkom vína počas varenia – Biele suché vína (napr. Ryzling Rýnsky neskorý zber)
 
Pečené grilované kura, ryby, zeleninové jedlá – Biele stredne ťažké (Neburské neskorý zber)

Ryby a hydina v zložitejších úpravách,jemné paštéty, mäsové špeciality – Plné a výrzné biele vína (napr. Rulandské biele 2000 Sur Lie, neskorý zber, Rulandské šedé, výber z hrozna, Rizling vlašský, neskorý zber, výber z hrozna)
 
Kačacie, husacie pečeň, jahňacie mäso, vyprážaná alebo pečená hydina – Biele suché víno (Vetlínské zelené, neskorý zber)
 
Čínska kuchyňa, kačica na mede, pečené teľacie i bravčové, zeleninové šaláty, nezvyčajné rybie špeciality – Svieže biele víno (Ryzling rýnsky, neskorý zber)
 
Orientálna ázijská kuchyňa – Intenzívne ovocné vína (Irsai Oliver 2000, akostné – Révovin Velké Bílovice)
 
Ťažšie pikantné pokrmy s červeného mäsa – Hutné výrazné víno (napr. André 2000, neskorý zber-Vinné sklepy Lechovice)

Tradičné pokrmy s červeného mäsa, španielske vtáčiky, sviečková – Pikantné, výrazné červené vína (Rulandské modré 2000, výber z hrozna – České vinárstvo Chrámce)

Jemné ryby, cestoviny, ovocné šaláty – Ľahké svieže červené víno (např.Frankovka Klaret, akostné – Vinárstvo Ing. Jiří Hort)