Raut
Na Raute je jedlo vyložené na bufetových stoloch a hostia sa obsluhujú sami. Raut ponúka široký výber kulinárskych jedál a nápoje.
Zvyčajne sa pripravuje na akcie ako premiéra, vernisáž alebo oslavy.
Raut, na rozdiel od recepcie nikto nezahajuje a hostia sa obslúžia podľa potreby.
Raut je usporiadaný podľa chodov pri stolovaní. Studené jedlá, teplé predkrmy, hlavný chod a zákusky.
Jedlo z mís naberáme kultivovane a používame prekladací príbor. Nikdy nie vlastnou vidličkou, aj keby bola ešte nepoužitá. Lyžica je dole a vidlička hore. Medzi ne vkladáme prostredník a vytvoríme tak kliešte.
Každá misa má svoj prekladací príbor, aby sa nemiešali chute. Po preložení jedla odložíme príbor vypuklými stranami nahor.
Ak nie sme natoľko zručí, môžeme vidličku držať v ľavej a lyžicu v pravej ruke. Do jedla ale nepicháme.
Teplé jedlo zvykne servírovať obsluha.
Naberáme si len malé porcie, aby sme nezerali nenásytne a aby sme neriskovali, že nám bude padať jedlo cez okraj taniera. Neustále používame servítky.
Pri bufetovom stole sa nezdržujeme, aby sme neprekážali ostatným. Potom sa odoberieme k stolu, alebo len konzumujeme v stoji s tanierom v ruke. Pri konzumácii v stoji sa vyhýbame jedál, pri ktorých by sme museli použiť príborový nôž.
Buffet lunch
Všetky chody sú pripravené na rautových stoloch. Naberáme si jedlo sami, množstvom nie sme viazaní a jedlo si odnášame k stolu.
Neexistuje žiadny zasadací poriadok, takže si môžeme sadnúť kde chceme. Niekedy je určený zasadací poriadok len pri hlavnom stole hostiteľa s niekoľkými hosťami.
Večera formou bufetu sa nerobí, pretože večera si vyžaduje formálnejšie nároky.
Réveille
Jedná sa o nezdravé nočné pohostenie. Organizuje sa po spoločenských akciách, končiacich sa po polnoci.
Tradičné menu réveille sú ustrice, klobásy, víno, pečené šunky, šaláty, ovocie a samozrejme sladkosti. Nepodávajú sa ryby, zelenina a syry.
Garden party – záhradná slávnosť
Garden party sa koná v prírode alebo v záhrade. Obvykle sa začína po 17 hodine, alebo až po 20 hodine.
Jedlo sa prispôsobuje letnému počasiu a charakteru akcie.
Obliekame sa menej formálne, muži sako, nohavice, košeľa bez kravaty, mokasíny alebo semišky. Ženy si zoberú kostým alebo letné šaty, topánky so širším opätkom, aby sa neborili v trávniku.
Okrem tradičnej ponuky studenej a teplej kuchyne, sa na party griluje.
Raňajky v tráve
Takéto pikniky nie sú u nás v takej obľube ako vo Francúzsku alebo Anglicku.
Na piknik si zoberieme deku, košík, obrúsky, taniere, poháre a samozrejme veľa dobrôt. Syry, pečené mäso, údeniny, ovocie, zeleninu, zákusky, oriešky, džúsy, vodu a víno.
Stolovanie na deke je síce nepohodlné, ale za to veľmi romantické.
Vhodné oblečenie pre mužov sú plátenné nohavice, tričko s golierom, mokasíny. Ženy nohavice, blúzku alebo tričko s kabátikom.
Neviem ci sa mi to len zda, ale slovo „vypadali“ v nasledujucej vete mi pride uplne nevhodne. Neviem ci je vobec spisovne v tomto zmysle slova. Postacilo by slovo napr. vyzerali.
Naberáme si len malé porcie, aby sme nevypadali nenásytne a aby sme neriskovali, že nám bude padať jedlo cez okraj taniera. Neustále používame servítky.
Dobrý deň,
ďakujeme za upozornenie a názor.
S pozdravom
SpoločenskáEtiketa.sk
…chybička se vloudila:
Naberáme si len malé porcie, aby sme >>> nezerali <<< nenásytne…
Čím dlhší text, tým viac chýb, ale na kvalite to neuberá. Pekný článok, ďakujem.