Pozvanie na návštevu nikdy neodmietame. Ak nám to časovo nevyhovuje, môžeme si dohodnúť iný termín. Hlavne pozvania významných osôb, ako je šéf by sme nemali v žiadnom prípade odmietnuť.
Oblečieme sa podľa situácie. Ak sme na prvej návšteve u šéfa, mali by sme si obliecť oblek, žena krátke šaty alebo kostým.
Pri pozvaní na kávu volíme oblečenie bez kravaty, ale sako si určite zoberieme.
Čo priniesť na návštevu
Hostiteľke prinesieme kyticu a hostiteľovi darček. Ak sme si nie sme istí, prinesieme fľašku slušného vína.
Je vhodné, aby hostitelia darček otvorili a ak sa to hodí aj hneď využili. Ak prinesieme víno, pravdepodobne nebude mať vhodnú teplotu. Potom fľašu samozrejme nemusí hostiteľ otvárať a v podobnej kvalite otvorí víno zo svojej vínotéky.
Na návštevu neberieme deti, ak to nebolo jednoznačne dohodnuté s hostiteľmi. To platí aj pre domáce zvieratá.
Prísť načas, znamená meškať
Na návštevu prichádzame asi o 10 minút neskôr.
Prísť skôr je úplne vylúčené.
Kyticu odbalíme z papieru skôr, ako zazvoníme. Víno podávame zabalené.
Prvá víta hostiteľka partnerku hosťa, potom hosťovi a súčasne partnerka podá ruku hostiteľovi. Nakoniec na pozdravia muži.
Muž dáva hostiteľke kyticu a partnerka hosťovi víno. Kyticu by mala hostiteľka hneď vystaviť do vopred pripravenej vázy.
Dnes sa už na návštevách neprezúvame. Muž v solídnom obleku a v papučiach, by len všetkých prinášal do rozpakov. Aby sa hostia zbavili ostychu, aj hostitelia budú mať obuté spoločenskú obuv.
Ako hostiť návštevu a ako sa správa hosť
Je vhodné, aby prvé slová hostí bola pochvala. Môžeme pochváliť vkus, obraz, nábytok, vôňu alebo prestretý stôl.
K stolu si ako prvá usadá hostiteľka, potom partnerka hosťa, hosť a nakoniec hostiteľ.
Hostitelia ponúknu občerstvenie, ale nikoho nesmú nútiť. Ak sa hosť chce ponúknuť, potom občerstvenie neodmieta.
Hostitelia by nemali prezentovať svoje deti, aké sú talentované a zvieratá roztomilé.
Ak prichádzajú ďalší hostia, predstavujú so už len celej spoločnosti: „Priatelia, rád by som vám predstavil pána XY, odborníka na víno“. Potom sa nový hosť vmiesi do spoločnosti a postupne sa mu všetci predstavia.
Rozvíjame konverzáciu, ale ak sa ešte dobre nepoznáme, vyhýbame sa konfliktným témam. Nemali by sme hovoriť ani o politike, chorobách a podobne.
Volíme témy, ktorými zaujmeme ženy aj mužov. Na návšteve neriešime rodinné vzťahy, či nezhody.
S príjemnou hudbou v pozadí, hostiteľ dotvorí príjemné prostredie stretnutia. Hudba však nesmie rušiť.
Nie je vhodné, aby hostiteľka strávila celý večer v kuchyni a pripravovala nejaké jedlo. Ľudia by mali chodiť na návštevu hlavne kvôli konverzácii a nie kvôli jedlu.
Ak je hostí viac je vhodnejšie pripraviť jedlo vo forme bufetu, aby sa obslúžil každý sám.
Servírovanie na návšteve
Ak sme na návšteve u dobrých priateľov, môžu zo stolu odkladať použitý riad aj ostatné ženy.
Ak chceme početnejšej návšteve servírovať teplú večeru, je vhodnejšie pozvať si niekoho kto vám si obsluhou pomôže.
Ak sa servíruje zo spoločnej misy, prví sa obslúžia najvýznamnejší hostia.
Hostiteľka zaháji stolovanie tým, že vezme do rúk príbor.
Ak máme viac hostí a nechceme mať veľa práce so servírovaním, zvoľme jedlo, ako je fondue alebo raklety.
Návštevu zahajuje hostiteľ a končí hosť. Hosť by teda mal vystihnúť, kedy by bolo vhodné odísť. Niekedy je vhodné, aby sa hostiteľ nenápadne pozrel na hodiny, alebo naznačil že musí ráno včasne vstávať a to by mala návšteva vystihnúť, poďakovať sa a rozlúčiť.
Dobrý hostiteľ je ten, ktorý vie vytvoriť dobrú náladu a príjemnú atmosféru.