Vidlička sa drží v ľavej ruke a nôž v pravej. Prsty by mali smerovať smerom dole k tanieru. Konce príboru sú opreté v dlani a ukazovák je tesne nad koncom rukoväte príboru. Vidličku držíme hrotmi smerom dole.
Mäso krájame tak, že zapichneme vidličku a mäso odkrojíme tesne pri hrotoch vidličky. Mäso sa nekrája dopredu na menšie kúsky. Do úst vkladáme len práve odrezané sústo.
Američania sú zvyknutý nakrájať všetko na tanieri, potom odložia nôž a všetko vyjedia vidličkou. Ľavú ruku majú popri jedení na ľavom stehne čo sa považuje v Európe za nespoločenské.
Nôž nikdy nevkladáme do úst. Ak jeme jedlo, ktoré nie je potrebné krájať, nôž nepoužijeme a vidličku držíme v pravej ruke. Vidličku ale držíme ako lyžicu, teda hrotmi nahor. Keď dojeme odložíme na tanier aj nôž i keď sme ho nepoužili.
Vidličku môžeme držať oboma spôsobmi. Keď napichujeme mäso alebo zemiaky, hroty smerujú nadol. Ak jeme ryžu alebo prílohu držíme vidličku hrotmi nahor.
Ak držíme vidličku hrotmi nahor, nesmieme ju držať ako tužku, ale prsty musia smerovať do taniera.